Новини

НА ВОЛОВЕЧЧИНІ МНОЖИТЬСЯ ЧИСЛО БОЖИХ ХРАМІВ

Неділя 22 липня 2018 року надовго запам’ятається  вірникам римо-католицької парафії святої Марії Магдалини села Підполоззя. Сюди на божественну літургію з нагоди освячення першої в нашому районі римо-католицької Божої обителі та вівтаря прибули протесії зі Сваляви, Драчина, Н. Грабівниці Свалявського району, Воловця, В. Грабівниці, вірники чи не найбагаточисельної місцевої греко-католицької громади на чолі з парохом Андрієм.

Високих гостей очільника Мукачівської дієтезії єпископа Антала Майнека, пароха Томаша Козу, духовенство з Угорщини, Польщі, Німеччини, настоятеля римо-католицького Божого храму міста Сваляви о. Антонія та духовних осіб, які їх супроводжували, зустрічали  голова районної ради І. І. Лопіт, підполозянський сільський голова А. В. Ковач, депутати сільради.

Дорогих гостей достойно зустрічали та вітали діти – квіти нашого життя, молодь – надія на розвиток церковної громади. Вони виголошували дзвінкоголосо вітання, ділячись одночасно як вони, маленькі вірники, разом із дорослими багатішають духовно своєю участю у богослужіннях і молінні, в осягненні духовними знаннями.

Розчулений єпископ Антал Майнек щиро запрошує  всіх до каплички святої Марії Магдалини, спорудженої у 1887 році неподалік. З того часу духовна громада римо-католиків тут святкує релігійні празники.

Свята Марія Магдалина ввійшла в історію церкви як рівноапостольна. В широких вимірах проявлялась її духовно-просвітницька діяльність. І хоч ніколи першохристиянські  просвітительки-диякониси не брали на себе вчительського обов’язку на церковних зборах чи першохристиянських Богослужіннях, вони постійно перебували зі святими апостолами, підтримуючи їх у  проповідях серед поганського люду. Зі Святого передання нам відомо, що Марія Магдалина дійшла до Риму, де про Воскреслого Христа сповістила імператора Тіберія.

Нині ж милозвучна благовість про завершення будівництва Божого храму, освячення його та вітаря закликала вірників на службу Божу. Духовними піснями у виконанні церковного жіночого хору римо-католиків міста Сваляви відлунювало дзвінкоголосся в душі й серці єпископа Антала Майнека, який очолив урочисту літургію, благодійників і спонсорів будівництва Божої обителі, всіх мирян. Зворушений такою теплою зустріччю, єпископ Антал Майнек промовив:

– Мені приємно зустрітися і радо всіх благословляю. Подякуймо нині Богу за всі дари труда і творчості у справі зведення Божого храму. Всього за півтора року на цьому місці  виросла Божа обитель. Всі ми цьому сприяли і кожен наближав цей день, як міг. Бо ми, як добрі християни, маємо тверду віру і любов до Бога, надію на його милосердя. Храм прийняв у своє лоно всіх, хто бажав щиро помолитися, щоб отримати ласку Божу.

У величному обряді освячення новозведеного Божого храму та вівтаря єпископ благоговійно кропив свяченою водою все всередині та ззовні, не шкодуючи помічної вологи і для вірників, котрі завше сприймають окроплення нею у дари Духа Святого. І возносилися молитви священнослужителів та вірників до Всевишнього, щоб був мир на Українській землі, благословив цей храм на подвизання вірників у ревному служвнні Богу задля спасіння безсмертних душ і побожного життя у світі цьому.

Нехай повсюдно нас супроводить Божа благодать, успіх, щастя творення благополучного майбутнього нашим дітям, родинам, усій державі – ім’я якій Україна. Такі наші намагання додають нам оптимізму, віри в краще життя, сил для подолання тимчасових негараздів,- наголосив єпископ Антал Майнек. Він також висловив вдячність всім подвижникам духовності. Відзначалося, що ми повинні переосмислити роль Божих храмів у духовному збагаченні людства. Він щиро подякував доброчинцям із Угорщини, які фінансували спорудження Божої обителі, опікувалися ходом робіт. Тому з кожним днем споруда церкви набирала все більше завершеного вигляду. Естетичне враження створює фасад церкви, навколо якої вимощено бруківку, встановлено добротну огорожу.

Й. БІГАРІЙ